Kan man bli lärare efter Hantverksprogrammet?

02 apr 2019
FRÅGA
Hej
Min dotter vill bli lärare åk 1-3 men vill läsa behörigheten till högskolan vi stylist linje. Går det? Är det jobbigare ?
Hur mycket mer plugg/ kurser är det än att läsa något annat för att sen läsa till lärare?
Vad brukar man läsa på gymnasiet för sen läsa till lärare?
Tacksam för svar Mvh Camilla

Svar:

03 apr 2019

Hej Camilla,

För att ha behörighet till Grundlärarprogrammet åk1-3 krävs grundläggande behörighet + Matematik 2, Naturkunskap* 1b (alternativt 1a1+1a2) och Samhällskunskap 1b (alternativt 1a1+1a2). Här kan du se vilka gymnasieprogram som ger behörigheten:http://www.utbildningsinfo.se/gymnasieskola/2.323/behorighetsvisaren-1.3591.

Om man går ett yrkesprogram så blir det svårt att hinna med allt detta. Först måste man lägga till det som saknas för den grundläggande behörigheten som är svenska 2 och 3 samt  Engelska 6. När man har gjort det så har man tagit upp alla kurser i sitt individuella val och det finns ingen tid över för de andra kurserna man måste lägga till. För att få lägga till Matematik 2, Naturkunskap 1a2 och Samhällskunskap 1a2 som saknas på Hantverksprogrammet måste man då ansöka om att få läsa utökade kurser (över heltid) hos rektorn. Det är inte säkert att rektorn beviljar detta. Det är inte heller säkert att skolan kan erbjuda alla dessa kurser som extra val. Därför måste man kolla detta med skolan innan man söker.

Det kan vara bra att fundera på andra lösningar. Till exempel kan man studera på Komvux efter gymnasiet om man inte hinner få alla kurser man behöver under gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information