Visa gymnasium.se som: Mobil

Vad krävs för att bli brandman?

14 mar 2019
FRÅGA
Hej syv, Min kille vill bli brandman men har ej fått några betyg i gymnasiet för att han hoppade av och har grov dyslexi. Behöver han då plugga upp 2500 poäng eller räcker det med grundkurserna matte, svenska, engelska och samhällskunskap?

Svar:

15 mar 2019

Hej,

För att bli brandman så läser man en utbildning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, det är inte en universitetsutbildning, men det är en eftergymnasial utbildning. Utbildningen heter Skydd mot olyckor och är två år lång och man får examen i säkerhets- och räddningsarbete. Efter det kan du bli Brandman. Här kan du läsa mer om utbildningen och vad som krävs för att bli Brandman: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/.

Behörighetskraven för denna utbildning är följande: Examen från högskoleförberedande program eller examen från yrkesprogram. Om din examen är från ett yrkesförberedande program ska du ha med kurserna svenska 2 och samhällskunskap 1a1 och 1a2 eller 1b. Det räcker alltså inte med att bara läsa vissa kurser utan man måste ha en gymnasieexamen. Han behöver alltså gå klart en hel gymnasieutbildning och när han gör det kan han vara tydlig med att han behöver särskilt stöd för sin dyslexi.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin