Visa gymnasium.se som: Mobil

Varför blev jag avskriven från gymnasieskolan?

14 mar 2019
FRÅGA
Hej Jag gick utbildningen bygg och anläggning på gymasiet för 3 år sedan utan högskoleförberedande kurser. De 2 första åren hade jag betyg i alla kurser man ska ha men den sista terminen innan studenten valde jag bort kursen husbyggnad 3 med min SYV. Jag har betyg i alla andra kurser som matte, engelska osv. Jag kom överens med SYV att jag inte kommer få något CSN pga jag inte kommer ha tillräckligt med närvaro för den bortvalda kursen. En vecka innan studenten blev jag utskrivet från skolan utan förvarning och fick inte delta i studenten. Är detta rätt? Får de göra så här mot elever? Nu vill jag läsa så jag får en gymnasieutbildning i efterhand , hur går jag till väga? Mvh

Svar:

14 mar 2019

Hej,

Vad tråkigt att det här hände dig! Det låter konstigt att du blev utskriven, utan att skolan hade en dialog med dig om att du riskerade detta. Jag kan inte förklara en situation som jag inte vet nånting om men så här skriver Skolverket om avskrivning: "Om en elev i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan uteblir från utbildningen under mer än en månad i följd, utan att det beror på sjukdom eller beviljad ledighet, ska eleven anses ha avslutat utbildningen. Om det finns synnerliga skäl får rektorn besluta att eleven inte ska anses ha avslutat utbildningen". (https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/franvaro-i-skolan).

Som du beskriver det så låter det inte som att du uppfyllde Skolverkets krav för avskrivning. Det är dock rektorn som kan tolka skollagen och fatta dessa beslut så det är skolans rektor som du måste prata med för att förstå vad det var som ledde till detta beslut. Om du pratar med rektorn kanske du även kan få möjligheter att göra klart det du missat och få din examen. Men är du över 20 år kan du kontakta Komvux i din kommun istället och göra klart din examen där. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin