Hur blir man läkare efter Vård-och omsorgsprogrammet?
Svar:
Hej,
För att bli läkare så är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Denna behörighet får man direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap. På Vård- och omsorgsprogrammet läser man inte kurserna som ger särskild behörighet till läkarprogrammet eftersom det inte är ett högskoleförberedande program.
Om du trots allt verkligen vill gå Vård-och omsorgsprogrammet så får du räkna med att vägen till läkarprogrammet blir längre. Det första steget är att lägga till de kurser som krävs för grundläggande behörighet. Då handlar det oftast om en svenska kurs och en engelska kurs. Sedan behövs det Fysik 1 & 2, Biologi 1 & 2, Kemi 1 & 2, Matte 2, 3 & 4 för den särskilda behörigheten. Sammanlagt blir det 9 kurser som du måste ha med dig för att bli behörig och det kommer att bli för mycket att hinna med under din gymnasietid.
Då kan du istället läsa upp kurserna på komvux efter gymnasiet t.ex. via prövningar där du gör ett eller flera prov på hela kursen som du pluggar på själv och får ett betyg på kursen på det sättet. Hur lång tid det tar beror på hur snabbt du kan läsa in de kurser som krävs. Här kan du läsa mer om yrken inom hälsa och sjukvård: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/yrken-halsa-sjukvard-10980.
Lycka till! /Petra, SYV
Hitta en gymnasieskola du är intresserad av
Gör en intresseanmälan
Skolan kontaktar dig med mer information