COVID-19 - hur påverkas ditt gymnasieval? Vi samlar artiklar och information om coronviruset och skolan. Läs mer här!

Vad är högskolepoäng?

30 sep 2018
FRÅGA
Hej! Jag undrar vad som menas med högskolepoäng, vad använder man dem till efter avslutade kurs?

Svar:

01 okt 2018

Hej,

Högskolepoäng är ett mått på antalet poäng du får för varje kurs eller utbildning du läser på universitet eller högskola.

Om du studerar på heltid så motsvarar en kurs på 7,5 högskolepoäng 5 veckors studier.
15 hp motsvaras därför av 10 veckors studier.
30 hp är en termin (20 veckor).
60 hp är ett års studier.

Du använder poängen för att ta ut din högskoleexamen. En kandidatexamen är 180 högskolepoäng (3 år).

Lycka till!  /Petra,SYV

Recensionspolicy

recensionspolicy gymnasium.se

Vill du lämna en recension om en skola eller ett program på gymnasium.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra elever att hitta en gymnasieutbildning. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Medlemslogin