Vill bli polis eller läkare

01 sep 2015
FRÅGA
Hej jag är en tjej på 15 år. Jag älskar sport och det är typ mitt liv, jag älskar volleyboll och tänker gå på Volleybollgymnasiet i Falköping. Jag behöver hjälp om vad jag ska gå för linje. Mitt dröm yrke är Polis eller läkare men vill helst inte ha så mycket plugg på gymnasiet. Mitt meritvärde är just nu 260 poäng. Jag gillar matte, No, idrott, hk, engelska som mest i skolan. Tack för förslag :)

Svar:

03 sep 2015

Hej!

Volleyboll, vad roligt!

Vilka spännande yrken du valt, Polis och Läkare. Dessa två yrken kräver olika saker.

För att komma in på Polishögskolan krävs det att du har grundläggande behörighet samt godkänd betyg i Engelska 6, Svenska 3, Samhällskunskap 1b alternativt 1a1 + 1a2 och Historia 1b alternativt 1a1 + 1a2.

Läkarprogrammet har också ett krav på grundläggande behörighet men deras särskilda krav skiljer sig. För att kunna studera på läkarprogrammet måste du även ha minst godkända betyg i Kemi 2, Biologi 2, Matematik 4 och Fysik 2.

Båda utbildningarna kräver ganska höga intagningspoäng och att inte vilja studera mycket är kanske inte så enkelt. Läkarprogrammet har väldigt få platser och det krävs mer eller mindre A i alla ämnen. Polisutbildningen kräver både bra betyg och god fysik.

Båda utbildningarna kan man alltså inte bara söka till utan att ha jobbat för det. Dock tvivlar jag på att du kommer ha några problem. Om man gillar det man läser/gör så brukar det gå bra av sig själv.

Lycka till med framtida studierna! :)

Mvh Carolina Sanhueza, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin