Vill studera vidare, kan man det ifall man studerar på ett yrkesprogram?

22 mar 2015
FRÅGA
hej! nästa höst börjar jag gymnasiet och jag vet på ett ungefär vilken linje jag ska gå.
Min kompis kusin har valt barn och fritid och sen ska plugga vidare till en kurator eller psykolog...
och man kan tydligen plugga vidare till de också på samhälls?
för jag vill hjälpa människor att må bra för jag vet hur de känns att må skit och vill därför att ingen annan ska må skit heller.

men har hört att på samhälls är de mycket plugg, eller iaf på de gymnasium jag kollat på.. och är ingen pluggmänniska precis... men väljer jag barn och fritid... kan jag bli en psykolog eller kurator då också?

och har även hört att utbildningen är ganska lång... kan man ta typ ''ledigt'' i i kanske ett år eller så under utbildningen för att ta en paus eller vad man nu ska kalla de och sen fortsätta utbildningen? eller måste man gå hela utbildningen direkt? skulle de kosta extra om man tog en liten paus?

de blev en väldigt rörig text men hoppas att ni kan svara på alla mina frågor!

Svar:

26 mar 2015

Hej!
Vad roligt att du har hittat det du vill arbeta med. Att arbeta med människor och hjälpa till är ett toppen jobb!

För att bli behörig till att söka psykologprogrammet på universitet/högskola så behöver du ha lägst godkända betyg (E) i Matematik 2a alt 2b eller 2c och Samhällskunskap 1b alt 1a1 + 1a2 (Områdesbehörighet 5 eller A5).
Denna behörighet får du direkt ifall du läser samhällsvetenskaplig programmet på gymnasiet. Det är också möjligt att få högskolebehörighet ifall du läser ett yrkesprogram. Det viktiga är då att du pratar med din studie- och yrkesvägledare och att hen hjälper dig att läsa alla kurser du behöver.

Att börja studera på universitet eller högskola kan du bestämma själv, det behöver inte vara direkt efter gymnasiet. Du kan ta ”ledigt” ett år ifall du vill det och det kostar dig inget. Om du vill ta en paus under dina högskolestudier så ska du prata med programansvarige eller SYV för att få hjälp med allting. Tex ha alla kurser i ordning och frysa din plats så att du inte förlorar den.

Lycka till med dina framtida studier och välj något du tycker är roligt och som du vet att du kommer att orka med. Är du skoltrött så kan ett yrkesprogram vara något för dig.

Lycka till med allting! :)
Mvh Carolina Sanhueza, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin