Börja på gymnasiet, ska fylla 20 i höst?

27 jan 2015
FRÅGA
Hej, jag är en 95:a vilket innebär att jag fyller 20 i år. Jag vill börja gymnasiet i 1:an då jag anser att jag inte har fått rättigheten att gå i gymnasiet då jag på mitt senaste gymnasium, som är ett fristående gymnasium, vart dödshotad och rektorn gjorde ingenting åt det, detta var förra året, alltså 2013/2014. Hur ska jag göra, jag VILL ha en gymnasieutbildning men det känns som att jag har fått den borttagen ifrån mig pga att jag vart dödshotad i 8 månaders tid under min vistelse på det gymnasiet.

Jag håller även på med en ADD/ADHD utredning som beräknas vara klar i Mars/April 2015, kan det förbättra eller försämra mina chanser att få börja i gymnasiet? Jag läste på denna sida http://www.gymnasium.se/sections/faq/faqqaa.aspx?questionid=276 där det står "Rätten att påbörja en gymnasieutbildning gäller tom. det första kalenderåret det år eleven fyller 20 år." men enligt gyantagningen är det 19 år som gäller.

Jag har även några delar av gymnasiets kurser klara, några ifrån gymnasium jag gått på andra ifrån komvux men det är bara några få ämnen ifrån 1:an. Jag vill tillbaka till ett gymnasium jag gick på innan och vill då börja 1:an där, kan jag prata med dom på skolan om det här, är det den bästa vägen att gå?

Jag undrar också vart jag ska skicka mina betyg som jag fått ifrån komvux.

Nu vart det många saker känner jag hoppas ni kan svara på de alla, tack på förhand //Caroline

Svar:

30 jan 2015

Hej Caroline,

Vad tråkigt att du har fått gå miste om din gymnasieutbildning på grund av dödshot!

Det som står på gymnasium.se stämmer, man kan påbörja sin gymnasieutbildning under tiden till och med första kalenderhalvåret man fyller 20 år.

Här hittar du mer information om lagen som bestämmer detta:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/?bet=2010:800#K15

Att du just nu håller på att utreda ifall du har ADD/ADHD ska inte påverka din ansökan till gymnasiet eller någon annan studieform! Om du vill börja på ett gymnasium du tidigare gått så ska du kontakta rektorn, vice rektorn eller studievägledaren och ställa dina frågor till dem.

Har du funderat på att kanske börja studera på en Folkhögskola? På Folkhögskolan kan du läsa upp din gymnasiebehörighet. Det kan vara ett alternativ ifall du inte kan söka till gymnasieskolan.

Här hittar du mer information om Folkhögskolan och studieförberedande kurser.

Dina komvuxbetyg ska du behålla själv och när du tar kontakt med specifik skola, fråga dem hur de arbetar med komvux betyg - vill de ha en papperskopia eller ska du skicka in dem någonstans specifik?

Lycka till med allting Caroline! Jag hoppas verkligen att du får studera klart din gymnasieutbildning!

Mvh Carolina Sanhueza, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin