Högskolebehörighet och yrkesprogram

28 aug 2013
FRÅGA
Hej
Jag pendlar mellan att söka till VF, IN eller en elteknikskola i min stad, Etec. för det första undrar jag om man kan komma in på en folkhögskola utan högskolebehörighet och vilka av dessa gymnasieutbildningar har högskolebehörighet? Jag skulle kunna tänka mig att bi kyltekniker eller robottekniker. på mitt gymnasium är VF så krångligt, tycker jag. En del utbildningar på VF måste man gå lärling för att bli något där. Jag skulle vilja ha ett bra jobb efter gymnasiet men samtidigt, om jag skulle vilja i framtiden, fortsätta utbilda mig till något "högre" än vad gymnasiet gav mig. Vilket av mina tre vad är egentligen bäst att gå?
MVH En tjej i Oskarshamn

Svar:

04 sep 2013

Hej!

Du behöver inte ha högskolebehörighet om du söker in till en folkhögskola. Alla de programmen du har nämnt är yrkesprogram men de ska ge dig möjlighet att läsa till ämnen så att du blir högskolebehörig. Jag tycker att du ska välja det som du är intresserad av. Att välja ett yrkesprogram är perfekt, du kan direkt efter studenten börja jobba och du kan dessutom studera vidare om du läser till några ämnen.

Är du intresserad för det tekniska som jag förstår det skulle jag rekomendera att du väljer Industritekniska programmet. Så här får du högskolebehörighet på Industritekniska programmet.

Lycka till med ditt gymnasieval!

Hälsningar Gymnasium.se

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information

Medlemslogin