Samhällsvetenskapsprogrammet

Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Fryshusets Gymnasium, i Stockholm
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
25 april, 2024 17:30
(+ Läs mer )
Undervisningsform
Klassrum
Nästa startdatum
Kommande Öppet hus
25 april, 2024 17:30
(+ Läs mer )
Få mer information om programmet 👍

Film

Utbildningsinfo

Samhällsvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet med passion på schemat!

Vårt samhällsvetenskapsprogram vänder sig till dig som vill ha en bred utbildning och fortsätta att studera på högskolan. Du lär dig förstå bakgrunden till de snabba förändringar som sker i samhället just nu, men också hur du själv kan påverka utvecklingen.

Se sambanden

Varför ser samhället ut som det gör och vad är det som driver utvecklingen? Hur hänger saker och ting ihop, och vem är det egentligen som bestämmer? Sådana frågor får du söka svar på om du väljer vårt samhällsvetenskapsprogram.

Tänk kritiskt

En av de viktigaste sakerna som du kommer att lära dig är att tänka kritiskt, problematisera samhällsfrågor och se värden från olika perspektiv. Det gör du genom att öva på att besvara frågor som: Vem är det som säger något och varför? Finns det fakta att söka från en säker och oberoende källa?

Vetenskaplig grund

Du lär dig att söka, analysera och värdera information utifrån en vetenskaplig grund. Det innebär att du tänker kritiskt, sätter fakta i sitt sammanhang och söker förklaringar inom relevant forskning.

På Fryshusets Gymnasium kombinerar du samhällsvetenskap med det du älskar!

Dansa, programmera spel, åka skateboard, spela basket? På samhällsvetenskapsprogrammet på Fryshusets Gymnasium kan du kombinera dina gymnasiestudier med många olika passionsämnen. Läs mer om vilka nedan.

Basket/ NIU-basket

NIU-basket kan du läsa på våra nationella program för samhälle, natur, ekonomi samt handel- och administration. Målet är att du ska kunna kombinera elitträning med dina studier och att du ska kunna spela basket på nationell eller internationell nivå när du lämnar skolan. NIU-basket innebär 4,5 timmar basket- och fysträning i veckan. Vi blandar individuell talangutveckling med lagspel och styrketräning. Utöver detta har du teoripass där du lär dig om anatomi, fysiologi, kost- och näringslära, träningsplanering samt idrottsskador. Träningen bedrivs i skolans egna sporthallar, Arenan och Gymmet. Utbildningen sker i ett samarbete med Fryshuset Basket – Sveriges i största basketförening. Det innebär att skolan är en del av den nationella basketsporten med etablerade kontakter över hela världen.

Basket sätter fart på både kroppen och huvudet. Oavsett om ditt mål är att spela basket på internationell elitnivå, starta upp ett företag inom sporten eller göra något helt annat efter gymnasiet så kommer du ha stor nytta av utbildningen. 

Dans

Dina lärare består av skickliga och engagerade danslärare med lång erfarenhet. Hos dem lär du dig grundteknikerna du behöver för att växa som dansare. Du kommer även att träffa människor utanför skolan som ger dig nya spännande idéer om vad dans kan innebära. Du utvecklar dina färdigheter i improvisationstekniker där du hittar din personlighet som dansare. Du växer och får det självförtroende du behöver för att möta din publik. Du får förverkliga dina idéer i dansproduktioner och kreativa samarbeten med andra elever och människor utanför skolan. Precis som i yrkeslivet.

Global

Om du är intresserad av allt från hur krig och konflikter kan förebyggas till hur internationella relationer påverkar din vardag är passion Global rätt val för dig. Du får förståelse för hur internationella frågor påverkar dig ur ett lokalt, regionalt och globalt perspektiv. Du får lära dig att söka, analysera och värdera information utifrån en vetenskaplig grund. Vi övar på att sätta fakta i sitt sammanhang och söka förklaringar inom relevant forskning. Under ditt tredje år blir globala utbyten verklighet. Vi plockar in världen i klassrummet och genom samarbeten med skolor och organisationer i andra länder knyts kontakter som du kan bära med dig resten av livet.

Samhällsvetenskap

Utökad tid inom samhällsvetenskapliga kurser.

Skate

Skate är en livsstil. Det är också träning, ungdomskultur och affärer. Brädan kan ta dig med på många vägar i livet, det kommer du att bli medveten om ifall du väljer skate som passion. Välj träningslära med skatefördjupning. Med skaten som redskap får du lära dig hur din kropp påverkas av träning. Du får även insikt i kostens betydelse för att prestationsförmågan ska utvecklas.

Speldesign

Du lär dig grundläggande färdigheter i de senaste programvarorna. Du skapar
spelgrafik samt ritar och utvecklar kreativa och inter aktiva spel. En stor del av arbetet kommer att ägnas åt att praktiskt bygga egna spel i spelmotorn Unity, både individuellt och i grupp. Du får även chans att bygga din egen portfolio för att hitta din stil och sammanfatta dina kunskaper för vidare studier. Till ditt stöd har du duktiga och inspirerande lärare. Du har även chans att träffa representanter från spelindustrin. Utbildningen ger dig grundläggande färdigheter inom de program och tekniker som används i spelbranschen idag.

Är du intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst

  • Klassrum
  • Stockholm
  • Svenska

Behörighet

För behörighet till Samhällsvetenskapsprogrammet behöver du ha godkända betyg från grundskolan i svenska/svenska som andraspråk, matematik, engelska, geografi, historia, religion, samhällskunskap samt minst fem andra ämnen.

Ansökan

Ansök till Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap

Du söker programmet via antagningskansliet Gymnasieantagningen Storstockholm. Om du bor i en kommun som antagningskansliet inte har hand om söker du istället via din hemkommun.

Kontaktuppgifter
Få ansökningskoden Postadress: Box 4404, 102 68 Stockholm
Telefon: 08-58 00 80 00
Mejladress: gymnasieantagningen@storsthlm.se

Gymnasieexamen

Samhällsvetenskapsprogrammet är ett högskoleförberedande gymnasieprogram och ger en högskoleförberedande gymnasieexamen.

Reportage

"Alla får chansen att vara sig själva"

Fryshusets Gymnasium

Emma Graufelds går inriktningen Dans på Fryshusets Gymnasiums Estetiska program. 

- Jag kände att en kunde komma dit som sig själv, och passa in genom att sticka ut, vilket jag inte upplevt någon annanstans, säger Emma.

I det här reportaget får du även läsa vad Vincent, som läser entreprenörskap, och Astrid, som pluggar natur, har att säga om Fryshusets Gymnasium.

Kontakta skolan

Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om Samhällsvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskap så kommer skolan att kontakta dig.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4,4

Baseras på 11 recensioner
Skriv en recension
3/5
Olof
29 apr 2022
En vänster skola.

En helt okej skola. De flesta lärarna är engagerade och vill verkligen att det ska gå bra för deras elever, medans andra lärare inte riktigt bryr sig om man klarar av skolan ell...

Visa hela
5/5
Malva
17 jan 2022
Jättebra!

Lärarna här är väldigt bra, det finns ingen man inte gillar! Väldigt bra.

5/5
Elev
17 jan 2022
Lärare som gillar sitt jobb

Går samhällskunskap, så bra lärare. Finns någon för alla.

Fryshusets Gymnasium
Mårtensdalsgatan 2-8
120 06 Stockholm

Något mer än en skola

Vår skola och hela Fryshuset har en gemensam vision: Att göra det möjligt för unga att genom sina passioner förändra världen. Den visionen löper som en röd tråd genom hela vår verksamhet och märks i allt vi gör. Vi tror...

Läs mer om Fryshusets Gymnasium och visa alla program.

Sponsrad