Liten skola som har väldigt mycket att erbjuda!

I det här reportaget får du höra vad Linus har att säga om hur det är att vara elev på Värmdö Tekniska Gymnasium. Du får också träffa skolans rektor Anne som bland annat berättar om vad det är som är så speciellt med att välja just VTG.

Värmdö Tekniska gymnasium (VTG)

Linus på VTG"VTG ger så stora möjligheter även för dem som har haft svårt med grundskolan"

Linus Welander är 18 år och läser i årskurs 2 på Fordons- och transportprogrammet på Värmdö Tekniska gymnasium. I utbildningen har han valt personbilsmekaniker som inriktning.

Varför valde du att gå på VTG?

- Jag sökte till VTG för att jag inte hade det så lätt i grundskolan, jag gick ut 9:an med endast 2 godkända betyg. Då fick jag reda på att VTG har ett Introduktionsprogram (IM) där jag kunde plugga ett extra år för att få godkänt i de grundskoleämnen jag fått underkänt i, för att sedan börja på det ordinarie Fordon- och transportprogrammet. Jag såg det som en andra chans!

Linus berättar att han har varit intresserad av fordon, för det mesta bilar, så långt tillbaka han kan minnas och därför var Fordon- och transportprogrammet det perfekta valet.

- Under min utbildning läser jag vanliga ämnen som engelska, matte, svenska, idrott och historia tre dagar i veckan. De resterande två dagarna kallar vi för verkstadsdagar, det är då vi jobbar i verkstaden och lär oss om fordon och hur man utför olika reparationer. VTG har totalt 20 veckors praktik under de tre åren du pluggar där, skolan erbjuder dig även en praktikplats men du har självklart också möjlighet att söka en egen praktikplats eller lämna förslag på praktikplats.

Vad gör ni just nu på inom de praktiska delarna på ditt program?

- För tillfället har jag ersatt mina två verkstadsdagar med att praktisera på Bilia i Nacka, den praktikplatsen blev jag blev tilldelad och trivs med.

Hur är lärarna och lokalerna? 

- VTG består av nyrenoverade och fräscha lokaler, två fordonsverkstäder, byggverkstad, elverkstad och en VVS-verkstad. Lärarna på VTG har en bra inställning att hjälpa alla elever, att hitta och förstärka varje elevs potential och kunskaper. Vi elever och lärare på skolan har en väldigt bra relation med varandra, man kan säga vad man tycker och tänker och om man behöver hjälp så är det inget tvek på att fråga.

Vilket är ditt drömjobb? 

- Mitt drömjobb just nu är nog att bli bilmekaniker men man vet aldrig vad som väntar i framtiden, därför är det bra att VTG har studieförberedande kurser som man kan använda sig av om man vill plugga vidare på högskola eller universitet.

Som det ser ut nu har Linus inga planer på att plugga vidare, på grund av att hans fallenhet för yrkesinriktning inte har minskat.

Vad är det roligaste du har gjort hittills under utbildningen?

- Det roligaste under min utbildning är garanterat praktiken, jag lär mig hur mycket som helst och det är något jag trivs med väldigt mycket.

Linus säger att han definitivt skulle rekommendera skolan och programmet.

- VTG ger så stora möjligheter även för dem som har haft svårt med grundskolan eller har svårigheter med skolan generellt. Lärarna på skolan ser till att du som elev får den hjälp du behöver för att klara ämnena. Fordon- och transportprogrammet rekommenderar jag för det första för att det är riktigt roligt, för det andra för att jobbmöjligheterna är stora inom den branschen, och för det tredje för att fordonskunskap är extremt användbart och bra att ha i framtiden.

Något annat du vill passa på att nämna om skolan eller din utbildning?

- Av alla VTGs elever som tar studenten har ca 80% anställning inom programmet de utbildade sig till.

Anne på VTG"Våra yrkesutbildningar håller väldigt hög kvalitet"

Anne Söderström är rektor på Värmdö Tekniska Gymnasium.

Hur är det att arbeta på Värmdö Tekniska Gymnasium?

– Det är roligt och utmanande, väldigt spännande och högt tempo! Det har hänt väldigt mycket här under mina 15 år! Lokalerna har blivit bättre och vi har numera allting samlat under ett tak. Vår nya bygghall har blivit väldigt lyckad!

Vad är speciellt med Värmdö Tekniska Gymnasium?

– Jag tycker det är flera saker. Våra yrkesutbildningar håller väldigt hög kvalitet, och de allra flesta av våra elever har ett arbete att gå till efter avslutad utbildning. Vi är en liten skola som har väldigt mycket att erbjuda! Alla elever har möjligheten att få grundläggande behörighet för högskolan. Flödet av elever från utbildning och framåt fungerar väldigt bra och smidigt. Det är något vi är mycket stolta över.

Anne tycker att det bästa med skolan helt klart är personalen och alla elever.

– Kvalitén på våra utbildningar är väldigt bra eftersom vi har en väldigt kompetent personalstyrka.

Vidare berättar hon att hon gillar eleverna på skolan mycket.

– De är stimulerande och utmanande att arbeta med, på ett positivt sätt!

Hur hjälper skolan de elever som behöver extra stöd?

–Vi erbjuder mycket extra anpassningar. Vi har resurstider och resurslärarhjälp för dem som behöver. Oavsett vad som behövs brukar vi se till att fixa det. Det är inte ovanligt med individuella anpassningar. När en elev behöver hjälp löser vi det oavsett om den är planerad eller spontan. Hela personalstyrkan gör ett jättebra jobb med det!

Anne berättar att hon har varit inblandad i väldigt många projekt under sin tid på Värmdö Tekniska gymnasium.

– Vi fick bland annat för några år sedan motta ett demokratipris från Värmdö kommun som vi är väldigt stolta över. Det senaste projektet som jag dragit igång, tillsammans med vår bibliotekarie Christina, är ett läsprojekt där vi vill få eleverna att läsa mer. Det betyder att eleverna läser två morgnar i veckan.

Berätta lite om dig själv och dina fritidsintressen.

– Jag tycker om att träna och röra på mig. All form av litteratur och kultur i allmänhet är spännande. Jag gillar också god mat och dryck!



Läs mer om Värmdö Tekniska gymnasium

Ta kontakt med skolan


Gör en intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill bli kontaktad av Värmdö Tekniska gymnasium.

reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.