Så blir du spelutvecklare

Vad ska man läsa i gymnasiet för att bli spelutvecklare? Vad gör en spelutvecklare? Läs mer om yrket och yrkets lön här.

Så blir du spelutvecklare

Spelutvecklare – Hitta utbildning på:

El- och energiprogrammet  Estetiska programmet 

Teknikprogrammet

Hur blir man spelutvecklare på gymnasiet?

För dig som vill bli spelutvecklare kan det vara ett bra val att välja Teknikprogrammet i gymnasiet, Estetprogrammet eller El- och energiprogrammet. Det finns sedan olika utbildningar inom högskolan som är inriktade mot dataspelsutveckling. Det kan också finnas utbildningar inom Yrkeshögskolan. I din utbildning är det då bra att du inriktar dig mot till exempel programmering eller design. Det finns också en del personer som inte har gått en utbildning inriktat mot just dataspelsutveckling, utan har läst andra slags programmeringsutbildningar, som är duktiga på arbetet.

Vad gör en spelutvecklare?

Som spelutvecklare arbetar man på företag som utvecklar dataspel. Du är då den som gör så att en idé blir till ett riktigt spel. I ditt jobb är du den som skapar spelet från grunden och ser till att det håller högsta möjliga kvalitet. Arbetet med dataspelsutveckling kan man dela in i tre olika delar. Man kan antingen arbeta med design, grafik eller programmering. Det vanligaste är då att man är utbildad och arbetar inom ett av dessa områden. På en del mindre företag kan det dock vara så att det är en person som arbetar med alla de tre områdena.

I jobbet som speldesigner är du med och skapar helheten för ett spel och det handlar mycket om att arbeta med detaljer för att få fram en bra slutprodukt. Till exempel kan du arbeta med att designa banor på ett sådant sätt att tempot hålls uppe i ett actionfyllt spel.

Grafikerns uppgift är att synliggöra det som designern har formulerat. Om till exempel designern vill att en figur i ett spel ska ha ett visst utseende, är det sedan grafikerns uppgift att skapa figuren.

Arbetsuppgifterna för en programmerare handlar till exempel om att, med hjälp av programmeringsspråk, ge instruktioner till datorn så att exempelvis en bil svänger åt höger om spelaren säger åt den att göra det.

Framtidsutsikter för spelutvecklare

Arbetsförmedlingen har ingen prognos specifikt för yrket som dataspelsutvecklare. Yrkesgruppen dataspecialister kommer möta en god arbetsmarknad på fem och tio års sikt.

Källa: Arbetsförmedlingen

Vad tjänar utvecklare inom spel och digitala media?

46 500 kr/månad 

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2022


Bra val av gymnasieprogram:


« Tillbaka till alla yrken inom Data & IT
« Tillbaka till Yrkesguidens startsida
« Alla yrken A–Ö



Teknikföretagen arbetar för att teknikbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo att möta framtidens teknikska utmaningar.
Läs mer här.


Annonser