Välkommen till bygg- och anläggningsbranschen! 

Byggarbetarkvinna som ler mot kameran

Inom bygg- och anläggningsbranschen finns många spännande yrken och arbetsuppgifter. Byggare av olika slag arbetar med hus och anläggningar från idé till verklighet. Valet av arbetsredskap är ditt – dator, hammare, laserverktyg, grävmaskin eller murslev. 

Tre inriktningar

Visste du att Bygg- och anläggningsprogrammet är uppbyggt på så sätt att du under ditt första år får chansen att prova på de olika inriktningarna för att sedan inför år två välja en specifik. Det finns totalt tre inriktningar att välja mellan (notera att alla gymnasieskolor inte har alla tre inriktningar) på Bygg- och anläggningsprogrammet; Husbyggnad, Anläggningsfordon samt Mark och anläggning. Därefter gör du ytterligare ett val, du väljer nu din yrkesinriktning; t.ex murare, maskinförare, bergarbetare.

För några av yrkena inom bygg- och anläggningsbranschen krävs ytterligare utbildning, ibland på högskola (byggingenjör) och ibland ute på företag (kranförare).  

Fler vägar än via gymnasiet

Blivande yrkesarbetare (byggnadsarbetare) har tre utbildningsvägar att gå för att kunna erhålla ett yrkesbevis; antingen via en gymnasieskola, en godkänd utbildningsgivare eller via en distansutbildning. Oavsett vilken utbildningsväg du väljer att gå, inleds utbildningen med en grundutbildning. Efter grundutbildningen följer färdigutbildningen, som förutsätter att du har en lärlingsanställning och utbildningsbok utfärdad av BYN-regionen. 

Vilka är BYN? 

Vi på Byggbranschens Yrkesnämnd, BYN, arbetar för att det inom byggbranschen ska finnas välutbildade och kompetenta yrkesarbetare, som kan utvecklas och anta framtidens utmaningar. Genom att vara tydliga med branschens krav och samverka med gymnasieskolor, vuxenutbildare och företag verkar BYN för en bred och allmänbildande grundutbildning som i kombination med färdigutbildning i företag ger blivande yrkesarbetare de kunskaper och färdigheter som krävs i branschen. 

I Byggbranschens Yrkesnämnd, BYN, samverkar Byggföretagen, Byggnads, Maskinentreprenörerna och SEKO, Service- och kommunikationsfacket. 

Yrken inom byggbranschen


BYN - Byggbranschens Yrkesnämnd arbetar för att bygg- och anläggningsbranschen ska ha utbildad och kompetent personal som är redo för framtidens utmaningar. Läs mer om BYN här!


    Yrkesguidens startsida