Visar 1-20 av 22 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 22 träffar
1
2

Lackering på gymnasiet!

Mer om Karosseri och lackering

Karosseri och lackering är en inriktning på Fordons- och transportprogrammet. Det är en utbildning där du får lära dig plåtbearbetning, lödning, riktning, svetsning och limningsmetoder. Du får lära dig att lackera och reparera olika typer av karosser. Du blir helt enkelt utbildad till att arbeta som bilskadereparatör eller billackerare efter gymnasiet. Ditt jobb blir bland annat att arbeta med krockskador på fordon.

Vad kan du jobba med efter Karosseri och lackering?

Bilskadereparatör

Som bilreparatör jobbar du med krockskadade fordon. Du får mäta, rikta, återställa eller byta detaljer. Karossen utvecklas hela tiden och det innebär att du måste hänga med i den utvecklingen, och framför allt när det gäller miljön. Därför blir reparationer som gäller form och färg alltmer avancerat. Medvetenheten om miljön och olika materials inverkar på denna ställer allt större krav på bilskadereparatörer. Detta får du lära dig väldigt mycket om i skolan. Det är ett varierande arbete med olika skador och problem på bilar varje dag. Återkommande arbetsmoment är att rikta, mäta och bearbeta bilens olika delar. Det finns skador som påverkar stommen som chassi eller karossens stolpar, ytliga skador på karossen som bucklor och repor.

Industrilackerare

Industrilackering handlar om att arbeta med detaljer och delar av produkter inom industrin. Det kan vara föremål eller produkter men också delar av metall, plats eller trä som ska lackeras. Det är våtlackering eller pulverlackering.

Billackerare

Billackeraren lackerar allt ifrån personbilar till lätta lastbilar och husbilar. Som billackerare måste du ha känsla för färg och form. Varje skada som kommer in är unik och det är ett varierande arbete. Det tar tid att bli en skicklig billackerare, man kan jämföra det med en musiker som måste öva på sitt instrument för att behärska det fullt ut. En billackerare arbetar med plast- och plåtskador, rostskador, repor och andra skador. Noggrannhet och tålamod är viktigt för billackeraren.

Läs mer om Fordons- och transportprogrammet och programmets andra inriktningar.

Jämför dina favoriter
Reportage
Emilia delar med sig av sin gymn...
Ystad Gymnasium

Emilia ville först bli veterinär men under tiden på gymnasiet började hon tänka om, nu vill hon bli arkitekt. Läs hela intervjun här!

Läs mer
Marcus berättar om sin tid på Ys...
Ystad Gymnasium

Med hjälp av Marcus som precis tagit studenten ska vi hjälpa dig att förstå det naturvetenskapliga programmet och dess två olika inriktningar bättre. Läs intervjun här!

Läs mer
Från skoltrött till att tävla i ...

Edvard blev av med sin skoltrötthet i köket. De praktiska momenten gav honom motivation att klara det teoretiska kurserna. Nu ser han fram mot en karriär som kock.

Läs mer
Alla känner alla och det är bra ...

Eric och Erika läser Flygteknikprogrammet på Edströmska gymnasiet i Västerås. Eric rekommenderar andra att söka till skolan för att det är bra lärare och en rolig utbildning. Erika säger att hon vill jobba som flygtekniker efter gymnasiet och berättar hur utbildningen på Edströmska gör henne förberedd för det. Läs mer om vad de båda eleverna tycker om Edströmska gymnasiet i det här reportaget!

Läs mer
Saga om att plugga till Florist
Praktiska gymnasiet Uppsala

Saga går andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Florist. Det roligaste minnet från gymnasietiden hittills är utlandspraktiken i Spanien. Saga praktiserade på en liten blomsterbutik i Córdoba där hon snabbt insåg hur stora skillnaderna är i länders stil och form när det kommer till floristiska arrangemang. 

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information