Gymnasieutbildning på ett internat

Vill du bo på internat under gymnasiet? 🏠

Det är inte bara trollkarlselever som går på internatskolor, även du kan flytta hemifrån och bo på din skola. På internatskolor får du husrum, mat och goda vänner. Hitta ditt Hogwarts här!
Visar 1-20 av 101 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 101 träffar
1
2
3
4
...
6

Internatskolor har funnits i Sverige sedan 1800-talet, men när grundskolor och gymnasieskolor infördes försvann de flesta internaten. Idag finns ett antal skolor med internat, framförallt riksidrottsgymnasier, riksrekryterande skolor och friskolor med riksintag. 

Vad är en internatskola? 

Att en skola har internat betyder att det finns boende på eller i anslutning till skolan. På vissa internatskolor bor alla elever på skolan, på andra bor vissa elever på skolan medan andra bor hemma. Elever som bor på internat bor i vad man brukar kalla elevhem. Det är oftast sovsalar eller boendehus. 

Det finns flera fördelar med att bo på en internatskola. Till exempel så får du en extra nära relation med dina klasskompisar och du kan räkna med att dina dagar är strukturerade med många gemensamma aktiviteter, både kopplat till undervisningen och fritiden. 

Internatskolor med riksrekrytering och riksintag 

Om du längtar efter frihet och självständighet efter högstadiet är du inte ensam. Idag finns ett stort utbud av gymnasieutbildningar du kan söka till oavsett var i landet din hemkommun ligger. Det ger stora möjligheter att söka sig till en ny stad i unga år. 

Om du vill gå på en skola som inte ligger i din hemkommun kan du söka till en skola med riksintag eller riksrekrytering. Fristående gymnasieskolor har riksintag. Både fristående och kommunala skolor kan ha riksrekryterande program, till exempel riksrekryterande yrkesprogram, spetsutbildningar, idrottsutbildningar eller särskilda varianter

Vissa skolor som har någon form av riksrekrytering har internat, men inte alla. Däremot kan du i många fall få hjälp med boende på andra sätt – antingen från skolan eller från kommunen du vill flytta till. 

Kostnader, bidrag och inackorderingstillägg 

Svenska gymnasieskolor får inte ta ut en avgift för undervisning. Däremot kostar det att bo på en internatskola. Hur stora kostnaderna är kan vara olika på olika internatskolor. Därför är det alltid bra att kontakta skolan för att fråga vilka kostnader som gäller just där. 

Om du börjar på en internatskola i annan kommun kan du vanligtvis få bidrag från din hemkommun. I vissa fall kan du få hjälp med boendekostnaden av CSN. Du har möjlighet att söka något som kallas inackorderingstillägg om du bor på en annan adress under tiden du studerar. Du kan få mellan 1 190 och 2 350 kr i bidrag beroende på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och skolan. 

För att ha rätt till inackorderingstillägg måste du uppfylla vissa krav: 

  • Du studerar heltid på en fristående gymnasieskola. 
  • Din restid mellan hemmet och skolan är mer än två timmar per dag. 
  • Programmet och inriktningen du läser finns inte på din hemort eller inom två timmars resväg per dag från ditt föräldrahem. 
  • Någon av dina föräldrar (eller vårdnadshavare) bor inte på studieorten. 

Du kan få inackorderingstillägget till och med vårterminen det år du fyller 20. Det finns ingen nedre åldersgräns för bidraget, så du kan få det även om du är under 16 år. 

Jag vill gå på en internatskola! Hur gör jag?

Är du intresserad av att bo på din skola under din gymnasietid, precis som Harry Potter? Då är en internatskola något för dig! Gå in på ett program du är intresserad av i listan ovan och gör en intresseanmälan. Då kan du komma i kontakt med skolan, och få veta mer.

Jämför dina favoriter
Reportage
Burak, Leya och Fanny pluggar på...

Burak läser Lantbruk, Leya läser på profilen Häst-naturvetenskap och Fanny på Hästinriktningen med profil mot Djursjukvård, och de går sista året på Berga Naturbruksgymnasium. Här kan du läsa om hur de upplever skolan och vilka framtidsplaner de har.

Klicka här för att läsa hela reportaget
"Efter en dag hade jag fått mass...

Här får du höra vad Felicia och Vilma tycker om att läsa på Apelrydsskolan. De berättar om sammanhållningen på skolans internat, möjligheten att göra gymnasiearbetet utomlands, proffsiga lärare och mycket mer.

Läs mer
Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information