Visar 1-20 av 28 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 28 träffar
1
2

Fastighet är en inriktning på gymnasiet

Mer om inriktningen Fastighet

Fastighet är en inriktning på VVS- och fastighetsprogrammet som ger dig kunskaper i service, drift och underhåll. Du kommer också få kunskaper i utomhus och inomhusmiljö. Du ska under utbildningen lära dig att kunna kommunicera med beställare och kunder i olika boendemiljöer. Du kommer också få kunskaper om uppbyggnad av system i energitekniska anläggningar och funktioner hos system med tillhörande komponenter. Du får också ta del av mycket av den tekniska dokumentationen som används i yrket.

Fastighet på VVS- och fastighetsprogrammet

På Fastighet läser du tre kurser: Elektroteknik, Fastighetsförvaltning och Fastighetsservice. Efter fastighetsinriktningen kan du arbeta som fastighetsskötare, fastighetsvärd eller fastighetstekniker. Detta är tre varierande yrken men som har gemensamt att vårda fastighetsbestånd och värna om trivsel och trygghet för hyresgäster och brukare.

VVS- och fastighetsprogrammet

Programmet ska lära eleverna att installera, felsöka, reperea, underhålla och drift. Och även förvaltning av fastigheter, tekniska anläggningar och system, som till exempel värme-, ventilations- och kylsystem. Efter programmet ska du kunna söka jobb inom sektorerna fastighet, kyl- och värmepump, ventilation eller VVS.

Fastighetsskötsel

Det finns mycket man gör när man jobbar med fastighetsskötsel. Det är alltifrån tekniska system till utemiljön. Som fastighetstekniker, fastighetsskötare och fastighetsvärd kan du vara anställd av bostadsföretag eller företag som i sin tur säljer tjänster till bostadsföretag. Fastighetsskötare, fastighetsvärd och fastighetstekniker är olika yrken och du kan läsa om dem nedan.

Fastighetstekniker

Fastighetstekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Det innebär att teknikern ansvarar för att exempelvis värme och ventilation fungerar väl. I jobbet ingår också att sköta värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning.

Fastighetsskötare

Fastighetsskötare ansvarar för den inre och yttre skötseln av fastigheten. Arbetsuppgifterna varierar mellan olika företag, men trappstädning, skötsel av grönytor, rabatter, häckar och träd förekommer ofta. Snöröjning, grusning och sandning på vintern, samt upptagning av grus på våren ingår också i fastighetsskötarens arbetsuppgifter.

Fastighetsvärd

Fastighetsvärden är fastighetsägarens ansikte utåt. Sammanfattningsvis kan man säga att värdens uppgift är att se till så hyresgästerna trivs med sitt boende. En del av jobbet är att röra sig ute på bostadsområdena, träffa hyresgästerna och skapa kontakt. Fastighetsvärden ska finnas till hands för hyresgästerna och även känna av deras önskemål. Finns det behov av förbättringar på området, som fler lekplatser eller grillplatser, ska fastighetsvärden fånga upp signaler om det.

Källa: Skolverket

Läs mer om yrken inom installation, drift och underhåll i Yrkesguiden

Jämför dina favoriter
Reportage
Freja på Hantverksprogrammet

Läs om Freja som går andra året på Hantverksprogrammet med inriktning Hår- och makeupstylist på Praktiska Gymnasiet Nacka.

Läs mer
Rasmus om VVS och Fastighet

Rasmus Andersson VVS och fastighetsprogrammet med inriktning på VVS.

Läs mer
Spetsutbildning i biomedicin
Härnösands gymnasium

– Jag sökte hit för att jag är intresserad av biologi och för att jag ville gå ett högskoleförberedande program. Jag har alltid gillat biologi, säger Mira Li Jansson.

Läs mer
Emil om VVS och fastighet

Emil går sitt första år på VVS och fastighetsprogrammet på Praktiska Gymnasiet Ystad.

Läs mer
Isac om el- och energi
Praktiska gymnasiet Sundsvall

Isac går andra året på El och energiprogrammet med inriktning Elteknik. Isac tycker att praktiken är det bästa med utbildningen där han bland annat har fått koppla armaturer på Åhléns. I framtiden drömmer han om att starta eget bolag.

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information