Tips på bra pluggteknik

Vill du bli bättre på att plugga? Det finns smarta knep du kan ta till för att få bättre översikt över olika ämnen. Perfekt för dig som stressar upp dig inför prov och inlämningar. Tricket ligger dels i planering, dels i att hitta studietekniker som passar dig. Gymnasium.se guidar dig till att bli en mer effektiv elev!

Hitta din pluggteknik!

Vill du bli bättre på att plugga? Det finns smarta knep du kan ta till för att få bättre översikt över olika ämnen. Perfekt för dig som stressar upp dig inför prov och inlämningar. Tricket ligger dels i planering, dels i att hitta studietekniker som passar dig. gymnasium.se guidar dig till att bli en mer effektiv elev!

Är du en person som alltid väntar till dagen innan ett prov med att läsa på för att sedan tillbringa hela natten med att hetsplugga? Eller har du svårt att hitta en balans mellan fritid och skolarbete? Oavsett om du är en högpresterande elev eller om du kämpar med betygen kan du ha nytta av att se över din studieteknik, inte minst som förberedelse inför gymnasiet, där nya utmaningar väntar! Bra pluggteknik är något du alltid har nytta av, såväl på högskoleförberedande program som på ett yrkesprogram.

Vi på gymnasium.se hjälper dig med några handfasta råd för att underlätta ditt skolarbete. Vi ska titta närmare på fyra viktiga saker att tänka på:

  1. Börja i tid
  2. Planera
  3. Hitta din lässtrategi
  4. Se målet

Börja i tid

Plugga direkt och beta av uppgifter och läxor allteftersom du får reda på dem. Är du stressad när du läser och pluggar blir det sällan någon djupinlärning. Du missar sammanhang och orsaker och glömmer snabbt vad du lärt dig.

För att lära dig på djupet måste du se händelser, samband och orsaker i sitt rätta sammanhang. Försök också att relatera till om du redan kan något om det du skall plugga in. Kunskaperna sätter sig bättre om de är knutna till annat du kan och det hjälper dig att skapa helheter och komma ihåg.

Ta pauser! Istället för att sitta flera timmar i sträck och läsa tills ögonen går i kors är det mer effektivt att läsa en timme och sedan ta en paus. Hjärnan behöver sortera och smälta all information den tagit in för att effektivt ta in ytterligare information. Tricket är att plugga ofta, inte länge. 

Planera och dela upp arbetet

Det är lätt att skjuta upp stora uppgifter, men genom att sätta delmål blir inget prov eller inlämningsuppgift för stor. Dela upp arbetet och skapa enkla rutiner, exempelvis kanske du har bättre studiero på biblioteket, i ett studierum på skolan, på ett café eller hemma i vid datorn – försök hitta en plats som passar dig. Du kan exempelvis läsa till en viss sida som du bestämt i förväg, eller lösa ett visst antal matteproblem innan du tar paus och belönar dig. Belöningar för varje delmål kan exempelvis vara att träna, kolla Instagram, äta något gott eller prata med en kompis.

Bra planering som passar dig och dina förutsättningar

Gör en planering dag för dag eller vecka för vecka, lägg in provdatum och inlämningar för god framförhållning. 

Pluggar du ensam? Planera in avstämningar med någon kompis som läser samma ämnen som du. Genom att diskutera det du läst med dina studiekamrater får du nya perspektiv och infallsvinklar. Kanske har de svaret på något du inte kan, eller har sett samband som du missat?

Skapa eller hitta en lässtrategi som funkar för dig

Anteckna

Alla lär vi på olika sätt. Men något som funkar för de flesta är att anteckna. Oavsett om du antecknar i datorn, telefonen, för hand i ett block, på en whiteboard eller om du spelar in ljudpåminnelser så kan du ha stor hjälp av att anteckna viktiga saker på lektionerna. Anteckna nyckelord, begrepp och termer, matematiska satser och viktiga meningar du behöver komma ihåg. Ta för vana att skriva rent och strukturera dina anteckningar så fort som möjligt – innan du glömmer.

För att lära in information från en bok, gör understrykningar eller testa att sammanfatta texten med egna ord. Det kan hjälpa dig att komma ihåg och förstå bättre! Gå sedan tillbaka och se så att du förstått rätt och att du inte missat något viktigt. Har du bra egna anteckningar kan du utgå från dina egna anteckningar när du sedan pluggar inför provet. 

Du kan också testa att återberätta för dig själv eller någon annan vad det är du läser, eller förklara hur man löser ett matteproblem för någon i familjen. När du sätter ord på vad du läst hjälper det dig att komma ihåg och när du sammanfattar skiljer du det viktigaste från resten. Det är när du måste formulera dig i egna ord som du verkligen förstår vad det är du läser och vad som är oklart.

Ta hjälp

Ta hjälp av din lärare och, om du vill och behöver, de resurser som finns på skolan. Ligger du efter i matten? Besök mattestugan! Är det något du inte förstår, fråga din lärare – det finns säkert någon mer i klassen som sitter och funderar på samma sak som du!

Här hittar du fler studietekniker och verktyg du kan använda i dina studier!

Motivation

Tänk positivt! Försök att se på ditt skolarbete, din framtid, dig själv och ditt liv på ett positivt sätt. Med ett positivt tankesätt kan du få mer energi och ett bättre resultat i dina studier. För att lyckas med ditt skolarbete är det viktigt att du är motiverad och sugen på att lära. Vet du redan nu vad du vill plugga eller jobba med i framtiden? Fokusera på ditt slutmål så kommer dina studier kännas mer meningsfulla!


Källa: Karolinska Institutet


Annonser