Visar 1-20 av 2475 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar program i sökresultatet.
  • = Riksintag
Visar 1-20 av 2475 träffar
1
2
3
4
...
124

Högskoleförberedande program på gymnasiet

Gemensamt för de högskoleförberedande gymnasieprogrammen är att de fokuserar på att du ska bli så bra förberedd som möjligt inför högskolestudier. Programmen har olika inriktningar och fokuserar på olika områden. Du kan välja program efter vad du är intresserad av eller vad som passar för det du vill göra efter gymnasiet. Du kan titta närmare på varje program för att se vilka inriktningar som finns och vilka kurser som ingår.

De högskoleförberedande programmen är:

Behörighet till högskoleförberedande program

För att du ska kunna söka till ett högskoleförberedande program måste du ha godkänt i totalt tolv ämnen:

  • svenska
  • engelska
  • matematik
  • minst nio andra ämnen

Hur höga betyg du behöver ha för att bli antagen beror på vilken skola du vill gå. Antagningspoängen kan också variera från år till år. För att få en idé om vad du kan förvänta dig kan du titta på förra årets antagningspoäng för den skola du är intresserad av.

Skillnader mellan högskoleförberedande program och yrkesprogram

Att studera på ett högskoleförberedande gymnasieprogram innebär att du inte utbildar dig för att bli ett specifikt yrke, utan istället får en bred grund för att välja vidare studier. Studierna innehåller exempelvis mer engelska och svenska eller svenska som andraspråk än på yrkesprogrammen. Beroende på vilket program du väljer kan du få läsa fler kurser i ämnen som till exempel matematik, naturvetenskap (kemi, fysik och biologi), samhällsvetenskap eller moderna språk. 

På yrkesprogrammen måste arbetsplatsförlagt lärande (APL), alltså praktik, ingå i utbildningen. På ett högskoleförberedande program har du ofta inte någon praktik, men den möjligheten kan se olika ut på olika skolor. Du kan alltid kontakta skolan för att fråga hur det ser ut med praktik för just det program du är intresserad av.

Plugga vidare på universitet eller högskola efter gymnasiet

Alla högskoleförberedande program innehåller de kurser som ger grundläggande behörighet, det vill säga de kurser som behövs för att kunna söka vidare till studier på högskola eller universitet. För att få grundläggande behörighet efter gymnasiet måste du ha godkända betyg (minst E) i:

  • minst 2 250 av 2 500 gymnasiepoäng
  • gymnasiearbetet
  • svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3
  • engelska 6 
  • matematik 1

Du måste inte gå ett högskoleförberedande gymnasieprogram för att få grundläggande behörighet, utan du kan också få det genom att gå ett yrkesprogram. 

Du kan behöva godkänt i fler kurser för att vara behörig till en specifik högskoleutbildning, det kallas särskilt behörighet och ser olika ut för olika högskoleutbildningar.

Jämför dina favoriter
Reportage
"Här lär man sig för livet!"
Sjölins Gymnasium Nacka

”Det är även viktigt för mig att gå på en skola där lärarna utmanar mig när det behövs och stärker mig när det behövs, så är det verkligen här”, säger Klara som läser Samhällsprogrammet på Sjölins Nacka.

Läs mer
Elever om NTI Gymnasiet
NTI Gymnasiet Skövde

Läs om varför Natalie och Maja valde NTI Gymnasiet och deras bästa tips inför gymnasievalet!

Läs mer
Ekonomiprogrammet - Elevreportag...
ProCivitas Privata Gymnasium Uppsala

Nora läser Ekonomiprogrammet på ProCivitas i Uppsala. Läs intervjun för att ta del av hennes tankar om hur det är att gå på ProCivitas.

Läs mer
"Efter en dag hade jag fått mass...

Här får du höra vad Felicia och Vilma tycker om att läsa på Apelrydsskolan. De berättar om sammanhållningen på skolans internat, möjligheten att göra gymnasiearbetet utomlands, proffsiga lärare och mycket mer.

Läs mer
En bra helhet på Hampnäs gymnasium!
Hampnäs Gymnasium

Fabian läser sitt tredje och sista år på Hampnäs Gymnasium. Han trivs bra med att skola och boende är på en och samma plats. Läs mer om Fabians upplevelse av skolan här! 

Läs mer

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information