Måleribranschens Yrkesnämnd - Jobbet som målare

Måleribranschens Yrkesnämnd

vänster foto: Lars Dareberg

Avdelare

LÄS OM MÅLERIBRANSCHENS YRKESNÄMND - JOBB I BRANSCHEN -

UTBILDNINGAR - REPORTAGE

Avdelare

Jobbet som målare

Vill du ha ett hantverksyrke i framtiden där du får arbeta både praktiskt och kreativt? Är du social, flexibel, noggrann och trivs med att jobba såväl självständigt som i grupp? Då är målare ett passande yrke för dig!

Vad får man göra som målare?

När du jobbar som målare har du ett praktiskt och kreativt yrke, där du har möjlighet att jobba nära bland annat inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Måleriyrket innebär att du har mycket kontakt med människor, att du får arbeta fritt och ha ansvar samt att du får möjlighet att utvecklas.

Du arbetar i olika typer av miljöer som målare, så som bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industrier. Under sommaren sker större delen av arbetet utomhus och vintertid inomhus.

Den ena dagen är sällan lik den andra och dina arbetsuppgifter varierar från dag till dag. Som målare har du ett fritt skapande hantverksarbete och du är specialist på behandling av ytor. I jobbet utför du arbeten som underarbeten, grundning, målning, spackling, tapetsering, dekoration, lasering och marmorering.

Vilka olika typer av jobb finns det?

I jobbet som målare handlar det till stor del om färg, fantasi och form och du har stora friheter och möjligheter. I ditt dagliga arbete jobbar du med väggar, tak, dekorationsmåleri, renoveringsarbeten, fönster och våtrum i både inom- och utomhusmiljöer.

Du kan välja att specialisera dig på till exempel våtrumsmålning, brandskyddsmålning, rostskyddsmålning, dekorationsmåleri eller fönsterbehandlingar. Du kan också välja att bli arbetsledare, projektledare, kalkylator eller egenföretagare.

Vilka personliga egenskaper är viktiga när man arbetar som målare?

Arbetsgivarna inom måleribranschen efterfrågar ofta följande egenskaper vid rekrytering av målare: att du ska ha förståelse för att måleriet är ett hantverksyrke och att du ska vara social, öppen, flexibel, noggrann, lyhörd, ansvarsfull, ordningsam och trivas med att jobba både självständigt och i grupp.

För att du ska lyckas som målare ska du vara praktiskt lagd och du ska kunna ta eget ansvar. Yrket är ofta mycket socialt, där du ofta arbetar självständigt, men träffar både kunder och andra yrkesgrupper. Det är därför viktigt att du vill och kan samarbeta med andra människor. Det är även bra om du är intresserad av färgsättning så att du på bästa sätt kan hjälpa kunden med val av färg, tapeter och liknande.

Det är även fysiskt utmanande att arbeta som målare och det krävs en viss kondition. - Att vara i god fysisk form och träna regelbundet är, enligt min erfarenhet, en viktig förutsättning för att kunna arbeta som yrkeshantverkare under en hel yrkeskarriär, säger Jesper Eriksson på Timblads Måleri.

Vilka karriärmöjligheter finns det när man är målare?

Måleriyrket är brett och du får en gedigen hantverksutbildning. När du är färdigutbildad målare kan du välja att fördjupa dig i ditt yrke, du kan exempelvis bli specialist inom våtrumsmålning, fönstermålning eller dekorationsmåleri. Du kan också läsa vidare på yrkeshögskolan och bli till exempel projektledare eller kalkylator. Möjligheten att starta eget företag är även stor.

Vad tjänar man som målare?

Som färdigutbildad målare är genomsnittslönen cirka 38 000 kronor i månaden. Men redan under den tvååriga lärlingsperioden får du lön - har du gått måleri på gymnasiet är snittlönen cirka 26 600 kronor (under förutsättning att du har godkända betyg i alla ämnen och liten frånvaro från lektionerna).

Är det vanligt med tjejer i måleribranschen?

I dagsläget är de fler killar än tjejer som arbetar som målare. Men 40 procent av eleverna på den gymnasiala måleriutbildningen är tjejer, vilket visar att antalet troligtvis ökar på sikt. Internationellt är det en trend att allt fler tjejer söker sig till måleribranschen. Till exempel är 35 procent av målarna i Danmark tjejer.

Kan jag jobba utomlands som målare?

Det är många som provar att både plugga och jobba utomlands idag. När du är färdigutbildad målare kan du jobba utomlands. Svensk utbildning har ett mycket gott rykte och du kan fritt söka jobb inom i princip hela Europa. Som målare behöver du inte kunna landets språk för att få jobb, till skillnad från andra typer av jobb.

Avdelare

Läs mer om Måleribranschens Yrkesnämnd här

Läs mer om Måleriutbildningar här

Avdelare

Avdelare

Avdelare

Kolla in Måleribranschens Yrkesnämnd på Facebook:

MYN på Facebook

Avdelare

Kontakt:

Målerifakta AB,
Måleribran
schens yrkesnämnd

Adress: Arenavägen 45, 8 tr., 121 77 Johanneshov
Telefon: 08-442 49 34
Telefontider: må-to 9-12 o 14-15, fre stängt

Epost: myn@malerifakta.nu

Måleribranschens Yrkesnämnds hemsida

Avdelare


Annonser